Zoeken

Meer Service dan u denkt!

Lijfrente

Lijfrente

Deze verzekering verstrekt vanaf een afgesproken moment een periodieke uitkering (lijfrente), zolang de verzekerde leeft. De lijfrenteverzekering is bedoeld om je pensioenvoorziening aan te vullen.

De lijfrenteverzekering heeft diverse varianten, zoals een onmiddellijk ingaande lijfrente, een tijdelijke lijfrente of een levenslange lijfrente. In veel gevallen wordt een kapitaal verzekerd, dat moet worden gebruikt voor de aankoop van een lijfrente. Deze lijfrente kan worden aangekocht bij een andere verzekeringsmaatschappij dan waar het kapitaal wordt opgebouwd. Ook is het mogelijk om de premie voor deze verzekering periodiek (bijvoorbeeld jaarlijks) te betalen.

Als je als werknemer voldoende pensioen opbouwt bij je werkgever is een lijfrenteverzekering niet nodig. Veel mensen hebben echter last van een ‘pensioengat’, omdat ze niet altijd fulltime hebben gewerkt, meerdere keren van werkgever zijn veranderd, of omdat zij een tijd zelfstandig ondernemer zijn geweest. In dat geval is een lijfrenteverzekering erg geschikt om dat gat te dichten.

Zelfstandig ondernemers hebben vaak een onvoldoende pensioen opgebouwd, ook als zij gebruik hebben gemaakt van de FOR (Fiscale Oudedags Reserve).
Voor informatie over je eigen pensioensituatie kun je kijken op www.pensioenkijker.nl. De premie is tot een bepaald basisbedrag aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Als sprake is van een ontoereikend pensioen is ook het bedrag boven de basisaftrek tot een bepaald maximum aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Meer informatie vind je op www.pensioenkijker.nl.